Lapostető energetikai korszerűsítése – Projektismertető

Lapostető energetikai korszerűsítése – Projektismertető

Megosztás:

Alább bemutatott projektünk során egy ipari lapostető hőszigetelésének és vízszigetelésének megújítása került előtérbe, amely komoly kihívásokat tartogatott mind a tervezés, mind a kivitelezés során. A felmerülő magas elvárásoknak mind cégünk, mind a tapasztalt szakemberekből álló kivitelező csapat meg tudott felelni, így a projekt minden nehézség ellenére sikerrel zárult.

Projekt alap adatai:

Helyszín: Gödöllő, ipari park
Felhasználási terület: Lapostető, csarnok, ipari hőszigetelés
Szigetelt felület: 11.000 m²
Alkalmazott termék: ALU/Therm XL F, alumínium kasírozású PIR hőszigetelő tábla
Termékvastagság: 80 mm
Hővezetési tényező: 0,022 W/mK
Hőátbocsátási tényező: 0,265 W/m²K

A megrendelő és a kivitelező:

Az épület tulajdonosa, a Caterpillar jól ismert kiemelkedően magas minőségű építőipari és bányászati berendezéseiről. Nem csak termékeikkel, saját magukkal és partnereikkel szemben is magas elvárásokat támasztanak. Ennek megfelelően az Adorján Renova Kft. „személyében” tapasztalt, szakértő kivitelezőt választottak, akikkel hosszú évek óta mi magunk is remek kapcsolatot ápolunk. Ezen időszak alatt számos kisebb – nagyobb projektet valósítottunk meg sikeresen, hatékony és eredményes munkakapcsolat alakult ki közöttünk.

Felhasználási terület egyedi igényei:

Egy lapostető energetikai korszerűsítése során teljesen más kihívásokkal kell szembe nézni, mint új építésű tető esetén. Az ingatlan hosszú évek óta használatban van, melynek nyomai természetesen az épületszerkezet egyes elemein is láthatóak. Ezúttal a lapostető vízszigetelésének állapota indokolta a renoválást, ugyanakkor a megrendelő ésszerű döntést hozott és egyúttal a hőszigetelést is korszerűsíttette. Az új hőszigetelés és vízszigetelés telepítése előtt a lapostetőt elő kellett készíteni az építőanyagok fogadására.  

Mindenekelőtt a régi kavicsterítést el kellett a tetőről távolítani, ami az épület méretéből és a szűkös munkaterületből adódóan kihívást jelentett. Az építőanyag mennyiségén túl az előkészületek is nehézséget jelentettek. Egyrészt a kavics letermeléséhez rámpákat kellett építeni, másrészt a tetőn található műtárgyakat is meg kellett óvni a sérülésektől, mindezt természetesen a tetőn dolgozók épségének biztosítása mellett. Ilyenkor különösen hasznos, ha egy tapasztalt, magasan képzett kivitelező csapattal dolgozhatunk együtt, mint jelen esetben is.

Alkalmazott termék bemutatása:

Lapostető energetikai korszerűsítése esetén is célszerű az alumínium kasírozással ellátott ALU/Therm PIR hőszigetelő táblát választani. A szigetelendő felület ezúttal is az „XL” méretű 2400×1200 mm-es nagy táblás kiszerelést indokolja, melynek segítségével a 10+ ezer négyzetméteres felület is viszonylag rövid időn belül hőszigetelhető. A lépcsős élképzésnek köszönhetően a hőszigetelő táblák egy rétegben fektetve is hőhídmentes burkot biztosítanak ezáltal a költségek és az épületszerkezet statikai terhelése is csökkenthető.

A felújításból fakadóan az épület már rendelkezett valamely mértékű hőszigeteléssel, így az újonnan installált Innopan PIR hőszigetelő táblák vékonyabb rétegben történő alkalmazása is elégséges volt az elvárások teljesítéséhez. A 80 mm vastagságú ALU/Therm XL F 0,265 W/m2K-ás U értéket biztosít, az alumínium kasírozásnak hála a tábla alig nyeli el a hőt, így a hővisszasugárzás is jelentősen csökkenthető volt.  

Döntéshozatalban meghatározó termékelőnyök:

  • vékonyabb rétegrend
  • egy rétegben is hőhídmentes felület
  • csökkent az épületszerkezet statikai terhelése
  • időkapura ütemezett szállítások biztosítása
  • rövidebb rögzítőelemek, alacsonyabb installálási költségek

Megosztás:

Ajánlott cikkek

Bízd ránk hőszigetelésed!